Γιατί να μάθω Γαλλικά?

                        

 Η Γαλλική γλώσσα μιλιέται από περισσότερους από 220 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Ταυτόχρονα, είναι η επίσημη γλώσσα σε 32 χώρες σε 5 ηπείρους, η δεύτερη γλώσσα σε διδασκαλία στον κόσμο και η τρίτη γλώσσα που χρησιμοποιείται στο Wikipédia. Μαζί με τα αγγλικά και τα γερμανικά, είναι η επίσημη γλώσσα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις τρεις έδρες της : Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Στρασβούργο.

Τα γαλλικά είναι παράλληλα μια από τις έξι γλώσσες εργασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μια από τις δύο επίσημες γλώσσες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και μια από τις επίσημες γλώσσες της Αφρικανικής Ένωσης. Αποτελούν επίσης γλώσσα εργασίας σε πολλούς διεθνής οργανισμούς όπως, η UNESCO, το ΝΑΤΟ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γλώσσα αναφοράς για τα 68 κράτη και κυβερνήσεις (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που έχουν ενταχθεί στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (OIF), τον δεύτερο σε μέγεθος παγκόσμιο οργανισμό έπειτα από τα Ηνωμένα Έθνη.

 

 

 

 

 

   Πλεονέκτημα στον Επαγγελματικό χώρο: Η χρήση της Γαλλικής γλώσσας πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες εύρεσης εργασίας σε πολυάριθμες γαλλικές και γαλλόφωνες πολυεθνικές εταιρείες καθώς η Γαλλία αποτελεί ένα πρώτης τάξεως οικονομικό εταίρο, είναι η 5η εμπορική δύναμη στον κόσμο και η τρίτη χώρα υποδομής ξένων επενδύσεων.

    Ένα προνόμιο για σπουδές στη Γαλλία:  Τα γαλλικά ανοίγουν τον δρόμο για σπουδές στη Γαλλία σε φημισμένα πανεπιστήμια (Σορβόνη, πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie...) ή ανώτατες σχολές (HEC, Polytechnique, ESSEC) σε προνομιακές οικονομικές συνθήκες. Το γαλλικό κράτος παρέχει υπό ειδικούς όρους, υποτροφίες σε φοιτητές που κατέχουν τη γαλλική γλώσσα για την παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη Γαλλία σε όλους τους κλάδους σπουδών με στόχο την απόκτηση ενός διεθνώς αναγνωρισμένου πτυχίου. 23 γαλλικά  εκπαιδευτικά ιδρύματα συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου. Η γαλλική εκπαίδευση στο εξωτερικό, ένα μοναδικό δίκτυο στον κόσμο 430 σχολικά ιδρύματα σε 130 χώρες με περισσότερους από 235 000 μαθητές εκ των οποίων 56% αλλοδαπής εθνικότητας, γεγονός που αποτελεί την πρωτοτυπία του δικτύου γαλλικών σχολείων του εξωτερικού.

    Η εκμάθηση των γαλλικών βοηθά στην ευκολότερη εκμάθηση άλλων λατινογενών γλωσσών (ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά..) αλλά και των αγγλικών καθώς πάνω από 50% του σύγχρονου αγγλικού λεξιλογίου προέρχεται από τα γαλλικά.

Πολλές δυνατότητες ανταλλαγών:  Με τα γαλλικά οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με άλλους γαλλόφωνους νέους της ηλικίας τους. Οι δυνατότητες ανταλλαγών που προσφέρονται είναι πολλές, μέσω κλασσικής αλληλογραφίας ή μέσω internet. Ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων διαμονής στη Γαλλία καλύπτει όλα τα γούστα και αποτελούν μοναδικές εμπειρίες. Αναρίθμητες συνεργασίες ενώνουν γαλλικά ιδρύματα με σχολεία ανά τον κόσμο συμβάλλοντας στην δημιουργία του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού δικτύου στον κόσμο.